Bleieslutt i Frognerkilen barnehage

Å slutte med bleier- en stor overgang!

Bleieslutt i Frognerkilen barnehage

 

Bleieslutt må ta utgangspunkt i barnets alder og modning. Videre bør årstid være en del av vurderingen; det er helt klart enklest å være nybegynner med færrest mulig lag å ta av seg før en kommer fram til toalettet. Vår, sommer og høsthalvåret er best å starte med bleieslutt. 

 

Barnet må være tørt/klare å gå på do og både tisse og bæsje hjemme over en god stund før vi kan klare å følge opp i barnehagen. På den måten får barnet en god opplevelse av overgangen, og erfaring med å mestre den nye situasjonen. Det går fint å bruke bleie i barnehagen og gå uten når de er hjemme og trener på å bli tørre. Bleieslutt er en stor og viktig endring i hverdagen for et barn, og den viktigste forberedelsen til bleieslutt skjer hjemme. Det er viktig å drive med do/pottetrening hjemme i god tid før barnet møter i barnehagen uten bleie på. Vi følger opp når barnet har starta med do/pottetrening hjemme, eller viser interesse for å prøve seg på do. 

 

Ta kontakt med barnehagen når dere tenker å starte med do/pottetrening, og avtal med pedagogiske ledere etter hvert som prosessen går fremover, slik at vi kan følge opp treningen i barnehagen. Og: her er det viktig å ikke være utålmodig, det kan sette prosessen i revers! Første dag uten bleie i barnehagen er ofte en stor og viktig dag for barna, men det er utfordrende for barn å huske nye rutiner oppi alt det andre som skjer i barnehagen. Selv om barnet er tørr hjemme, må det ikke være en forventning at barnet skal klare det samme under helt andre forutsetninger i barnehagen. Bruk trusebleier i starten hvis det i perioder er mange uhell, på den måten får barnet sjansen til å bli helt trygg. Hvis barnet skal slutte med bleier på vinteren, med mange lag med klær, er trusebleier en forutsetning for at vi skal lykkes uten nederlag og ødelagt motivasjon.

La barnet vise vei! 

 

Hva seier forskingen om når er det vanlig å slutte med bleier? 

Det finnes ikke en entydig konklusjon på kva som er den beste alderen å slutt med bleier. Det er like vanleg å slutte fra 2 til 4 år. Tidligst i 2,5 års alderen har menneskebarnet blærekontroll. En studie frå Pediatrics    (2003) viser at de som startet tidlig med do- og pottetrening, (2 til 3 års alder), brukte mellom 10 og 14,5 måneder på å bli bleiefrie. De som startet senere brukte 5 til 9,5 måneder på å slutte. Når barnet er tørr i flere timer i strekk og selv merker at det må på do, er det antakelig en god tid til å slutte med bleie i barnehagen. 

Nøkkelordet for en positiv overgang fra bleiebarn til dogjenger er: tålmodighet! 

 

https://forskning.no/barn-og-ungdom/dette-sier-forskningen-om-bleieslutt/343197

 

https://www.familieverden.no/helse/stell/pa-tide-a-kutte-ut-bleiene/